Oh, ti zamašeni noski

Počasi se bliža čas, ko si bodo naši malčki ponovno nadeli vrtčevske nahrbtnike, šolarji pa šolske torbe. V jesenskem času pa poleg navdušenja nad novimi znanji in doživetji pride tudi čas prehladnih obolenj, zlasti prehladov in zamašenih noskov. Kako lahko hitro, enostavno in učinkovito pomagamo pri zamašenih noskih?

Sluznico nosu in sinusov ves čas prekriva sluz, kar je nujno za normalno delovanje in zaščito pred vdorom mikrobov, prahu in drugih nečistih delcev.

V primeru prehlada ali viroze se v nosni sluznici poveča tvorjenje nosne sluzi. Le-ta se zgosti in postane moteča, lahko tudi spremeni barvo. Po navadi je takšna sprememba sluzi znak, da se v našem telesu nekaj dogaja in pogosto se že kaj kmalu pojavijo tudi drugi znaki, na primer boleče grlo, kašelj, glavobol ali povišana telesna temperatura.

Ko občutimo, da imamo zamašen nos oziroma kot pri otroku opazimo, da se mu sluz cedi iz noska ali da težje diha, mu pri čiščenju noska in nosnih prehodov lahko pomagamo z uporabo sterilne fiziološke raztopine in nosnega aspiratorja. Pri zelo gosti sluzi lahko uporabimo tudi katere od kapljic ali pršil za nos, ki jih kupimo v lekarni, vendar so le-te bolj agresivne od fiziološke raztopine (zato bolj izsušujejo nosno sluznico) in jih lahko uporabljamo le nekaj dni. Najbolj priročna je uporaba fiziološke raztopine v ampulah (sploh pri dojenčkih in majhnih otrocih). Raztopino iztisnemo v otrokov nosek, nato pa z nosnim aspiratorjem odstranimo sluz. Način odstranitve sluzi iz nosu je odvisen od vrste nosnega aspiratorja, ki ga uporabljamo (na vdih, na sesalnik ali elektronskega).

Priporočamo, da je otrok med vnosom fiziološke raztopine v pokončnem (sedečem) položaju. Dojenčke primemo v naročje in jim z roko podpremo glavico, da so vsaj v napol pokončnem položaju. Popolnoma ležeč položaj ni priporočljiv. Otroku nosek očistimo nekajkrat na dan oziroma po potrebi, obvezno pa pred spanjem, saj ponoči, ko je otrok v ležečem položaju, sluz ne more prehajati skozi nos, temveč se steka v grlo, kar ojača kašelj, oteži dihanje in povzroči nemiren spanec.

Nosni aspiratorji so dandanes kakovostni, varni in higienični. Ni se nam potrebno bati, da bi otroku premočno izsesali sluz, da bi ga pri tem lahko kakorkoli poškodovali ali da bi - pri uporabi aspiratorja na vdih – sluz prišla v naša usta.

Priporočamo uporabo Mediblink nosnih aspiratorjev, ki so zelo učinkoviti, povsem varni in enostavni za uporabo.

Mediblink Nosni aspirator 2v1 M400

  • Unikaten - 2v1 - na vdih ali na sesalnik
  • Sluz ostane ujeta v posodici
  • 2 nosna nastavka iz mehkega silikona, različnih velikosti
  • Testiran na neodvisen laboratoriju BELMET
  • Enostavno čiščenje in dezinfekcija sestavnih delov

 

NAROČITE TUKAJ

 

Mediblink Elektronski nosni aspirator M420

  • Glasovna funkcija z 12 melodijami
  • 4 nosni nastavki iz mehkega silikona, v 2 velikostih
  • Zelo lahek in tih
  • Enostavno čiščenje in dezinfekcija sestavnih delov
  • 2 leti garancije

 

NAROČITE TUKAJ

V primeru ne izboljšanja ali poslabšanja stanja v roku nekaj dni, se posvetujte z izbranim zdravnikom ali pediatrom.