Kaj storiti ob piku ose ali čebele?

Najbrž se je že vsakomur izmed nas kdaj zgodilo neljubo srečanje z oso, čebelo ali drugo podobno žuželko. Vemo, da je pik neprijeten in da lahko povzroči bolečo oteklino okoli predela pika. Pri tistih, ki so na pike žuželk še posebej občutljivi, posebej tisti s potrjeno alergijo na pike žuželk, pa je lahko pik več kot le neprijeten. V hujših primerih lahko pride do infekcije ali alergijske reakcije, ki povzroči omotičnost, vrtoglavico, slabost, zatekanje, oteženo dihanje, povišano telesno temperaturo, nenaden padec krvnega tlaka ali v skrajnem primeru celo nezavest.

Ob piku čebele je pomembno, da odstranimo njeno želo, če je le-to ostalo v koži. Želo čebele namreč vsebuje mešiček s strupom, ki se sprosti v 2-3 minutah po piku. Po odstranitvi žela oziroma pri piku ose takoj po piku mesto pika očistimo in razkužimo.

Na mesto pika položimo hladen obkladek. Tako zmanjšamo vnetno reakcijo in upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok. Ves čas opazujemo mesto pika, nastajajočo oteklino in njeno barvo. Le-ta je v neki meri normalna, če pa se v roku 2-3 dni še vedno širi in/ali postaja temne barve, je potreben obisk zdravnika. Tisti, ki imajo potrjeno alergijo na pike žuželk, naj vzamejo zdravila proti alergiji (v kolikor jih imajo) in se takoj odpravijo k osebnemu zdravniku ali na oddelek za nujno medicinsko pomoč.

Ker je ključnega pomena, da mesto pika in otekline ves čas hladimo, za take primere priporočamo uporabo Mediblink hladilno-toplotnih blazinic, ki se zaradi gela idealno prilagodijo vsakemu delu telesa.

 

Mediblink Hladilno-toplotna blazinica s kroglicami S 10 x 10 cm M120

Mediblink Hladilno-toplotna blazinica s kroglicami M 12 x 29 cm M121

Mediblink Hladilno-toplotna blazinica s kroglicami L 20 x 30 cm M122

 

Mediblink Hladilno-toplotna blazinica z ovojno vrečko S 11 x 12 cm M127

Mediblink Hladilno-toplotna blazinica z ovojno vrečko M 12 x 26 cm M128

Mediblink Hladilno-toplotna blazinica z ovojno vrečko L 20 x 30 cm M129

 

Kadar se v naravi pojavlja veliko os in čebel, se pred neljubimi piki lahko zaščitimo tako, da na kožo ne nanašamo močnih vonjav (krem, parfumov ipd.), se ne oblačimo v ohlapna oblačila živih barv, po travi ne hodimo bosi in se izogibamo sladkim pijačam in sladki hrani. Pomembno je tudi, da, če žuželka prileti v vašo bližino, ne krilimo z rokami, temveč ostanemo mirni in tihi. Tako bo žuželka izgubila zanimanje in odletela stran.